Üdvözlök mindenkit! Gyermekkorom óta érdekelnek a rejtélyes dolgok, a természetfeletti jelenségek, a paranormális témák. Ide csak az kerül fel AMIKNEK ÉN JÁRTAM UTÁNA. Legalábbis megpróbáltam a legjobban. Akár személyesen eljutni a helyszínre, akár levelezéseken keresztül több információhoz jutni az esetekről.

2018. május 7., hétfő

Válasz - a "Véget ért egy fejezet" posztra

 Szeretnék reagálni egy blogbejegyzésre, de mivel egyik blogom tematikájába sem illik az ilyesmi, így végül erre az alig használt, régi oldalamra teszem közzé.

Áprilisában került sor egy zártkörű fórumra, ahová az elmúlt 30 évben tevékenykedő UFO-kutatók-írók lettek meginvitálva. Erről csak az Ózdi TV számolt be.
https://www.ozd.hu/news.php?id=6832
 https://www.ozd.hu/news.php?id=6829
http://www.ovtv.eu/index.php/hatter/4091-hatter-180426

Egy rövid ismertető videót én is készítettem róla, de nem akartam egy az egyben "lelopni" a TV felvételeit, így egy szimpla, rövid felolvasás kerekedett ki belőle.
https://www.youtube.com/watch?v=KCSxzwEPai8

Erről a fórumról a minap jelent meg a következő "kritizáló" poszt, ami itt olvasható, valamint az utána levő "közlemény", amit blogíró párja fűzött hozzá:
http://idegenzona.blog.hu/2018/05/07/veget_ert_egy_fejezet_303

Ezt követte egy-egy privát levélváltás a fórumot szervező és a blogíró között. Mivel én is a "szedett-vedett társasághoz" tartozom, és mivel én is említett vagyok a blogíró levelében - nem éppen pozitív módon -, úgy döntöttem, hogy írok egy véleményt. Ugyanis véleményt bárki írhat, mint ahogy a blogíró is tette. Ha figyelemfelkeltésnek szánta, hát sikerült.
A levélváltásba különösebben nem megyek bele, egyébként sem nekem lett címezve (csak egy másolatot kaptam), így csak a blogban foglaltakra reagálnék.

"Három évtized után nyíltan összeborult hát az Ufómagazin, az Ufószövetség és az egykori Színes UFO magazint kiadó Hihetetlen! gárdája, avagy bizonyos – magukat a témában meghatározónak tartó – klubok és kiadványok képviselői."

A magyar ufókutatást egyértelműen meghatározó illetők vettek részt a fórumon és ezt bárki beláthatja, nem önfényezésről van szó. Az Ufószövetség alapítóelnöke, az Ufómagazin szerzői és a volt Színes UFO képeslap főszerkesztője nagy mértékben befolyásolta az elmúlt évtizedek történéseit és a téma ismertetését. Ugyanez mondható el a klubok alapítóiról és az ország egyik legnépszerűbb írójáról is.

"szedett-vedett társaságot."

A "szedett-vedett társaság" ha nem létezett volna annó, akkor aligha körmölhetne a témáról a blogíró, és aligha vált volna valamilyen szinten "ismertté", úgyhogy azt hiszem "kicsit" több tiszteletet érdemelnek a résztvevők...

"Bár értelmét nyilván csak ők látják e „széles összefogásnak”, a „baráti eszmecserének”"

Pontosan! MI, akik ott voltunk, tudjuk, hogy miről beszéltünk; tudjuk, hogy mire jutottunk; tudjuk, hogy mi volt az értelme. Hogy egy külső szemlélő nem látja ezt, az teljesen helytálló, mivel fogalma sincs róla, hogy milyen diskurzus folyt a fórumon. Ennek ellenére a blogíró úgy akarja beállítani, mintha az egésznek értelme nem lett volna...

"mert a hírértéke nem volt több a nullánál."

A fórum zártkörű volt, csak e-mailben és telefonon meghívottak vehettek részt rajta. Nem volt meghirdetve sem internetes felületen, sem nyomtatott formában és nem volt az sem célkitűzés, hogy a fórumon tárgyaltakat utólagosan "nyilvánosságra hozzuk" bármilyen módon. A szervező mindössze a helyi TV-t hívta meg, hogy amennyiben érdekesnek találja, tudósítson róla. Így történt. Innentől kezdve a blogger miért vár "óriási hírözönt" a fórumról, az jó kérdés..

 "Egyetemi diplomamunkám - szakdolgozatom - sajtódíj UFO témájú riportért"
"Sajnos ezekre ma már nem lehetek büszke – és nem gondolom, hogy erről én tehetek…"

De igen, tehet! Mivel ez az ő egyéni és saját döntése volt, hogy ezekre, az egyébként kiváló munkákra nem büszke. Erről nem más tehet, hanem kizárólag ő maga.

"Az „UFO-kutatás” mint kifejezés egyre inkább nevetség tárgya a köztudatban, s hobbiként is elsüllyedt a bulvármételyben. Ezt egyébként minden további nélkül sikerült bizonyítaniuk az ominózus riport szereplőinek, afféle utolsó cseppként a pohárban."

Sajnos a lényeg, hogy a riportban szereplők - SZ.R., K.E., N.I., M.L., -  miért "bizonyítottak így", az pont nem derül ki. Bárki megtekintheti a riportokat, és minden elfogultság nélkül írom, hogy szerintem semmi olyan nem hangzik el benne, amit szégyellni kellene és ilyen indulatokat váltson ki.
Az írás első szakaszával részben egyet értek, hogy sajnos nem szerepel pozitív helyen az UFO-kutatás. Azonban:

"Egyszerűen vállalhatatlan lett az „UFO-téma”, s erről a magukat nagyra tartó „UFO-kutatók” tehetnek. Szégyelljék magukat, hogy így lejáratták ezt az amúgy nagyon érdekes, gondolkodásra ösztönző, izgalmas kérdéseket feszegető hobbit."

Tény, hogy az "UFO-témával" nagyon sokféle ember foglalkozott a három évtized alatt. Vannak-voltak köztük tudósok és laikusok, népszerűek és népszerűtlenek, igazságkeresők és pénzéhesek stb. Mindenki egyénileg ítéli meg ezeket az embereket. Aki az egyik által favorizált, az a másiknak sarlatán. Az emberi tényező tehát sok mindent befolyásol, de így van ez az élet, és más témák területén is, nem csak "ufóéknál". Tény az is, hogy vannak, akik tiszta lelkiismerettel és a legnagyobb odaadással tettek ezért a témáért. És persze vannak olyanok is, akik csak a pénzt akarták kicsikarni belőle. Azonban utóbbiak miatt teljesen elítéli az "UFO-kutatókat" mély elfogultságot sugároz. Ilyen erővel a blogíró is tehet róla, aki hosszú évekig publikálta mindenféle írását a témával foglalkozó lapokban. Azonban egy valamit kifelejtett: az UFO-téma negatív feltüntetéséért nagy mértékben tehetnek a szándékosan lejárató bulvárcikkek; az előre megrendezett és felkért szereplőjű kibeszélőshow-k; a nagy internetes hírportálok becsmérlő és elfogult írásai; vagy éppen a magyar tudományos körök, akik szándékos csalásokat eszeltek ki, mintegy "bizonyítva önmaguknak", hogy márpedig ufók nincsenek és a téma kukába való. Ráadásul behatóbban nem kívántak foglalkozni konkrét esetekkel, ellenben "kritizáló" megjegyzéseket más munkáira vagy a témára bőszen tettek. Csak ezeket az "apróságokat" felejtette el a blogíró...

"Könnyű azt vélelmezni, hogy a sértettség beszél belőlem…S hogy végül mire jutottam?" "a mai nappal a Magyar Ufókutatási Klub adminisztrátori „tisztségéről” lemondok, egyúttal az általam alapított Meridián Csoportot megszüntetem. A továbbiakban is aktívan szeretnék foglalkozni a témával, csak éppen másként, máshogyan.."

 Ha ennyire nem a sértettség beszél belőle, akkor mégis mire ez a hirtelen váltás? Ha nem érdekli a fórum, akkor miért jutott el odáig, hogy írjon róla, sőt, hosszú vitalevelet kezdjen meg? Ennek a döntésnek az értelmét legalább annyira nem látom, mint ahogy a blogíró nem látta a fórumét....

Mint ahogy egyébként a negatív hangnemű poszt értelmét sem láttam. A blogíró és szintén a témával foglalkozó párja által folyamatosan az volt hangoztatva, hogy miért nincs az UFO-kutatók között összefogás? Ezt szóvá tették már a blogjaikban vagy az alábbi videóban is: (19:00) "M.o-n elég nagy a széthúzás...a kutatók nem mindig férnek meg egymás mellett..Nem látják azt, hogy a közös cél érdekében közös összefogásra van szükség."
https://youtu.be/Yd4_4ggeWpk?t=19m

De látják. Éppen ezért jött létre ez a fórum is. Az a fórum, amiről a blogíró lekezelően adott hírt, ahelyett, hogy örvendezett volna az eseménynek, ha már ír róla. Talán mert nem hívták meg?

Ahogy a fórum egyik résztvevője mondta: "Kölcsönösen nyitottnak kell lenni mindazok felé, aki békejobbot nyújt, és aki a hazai UFO-kutatás fejlődése mellett tesz is ennek érdekében."

Ugyanezt a békejobbot nyújtotta nekem Arany László, akivel egykor úgy összevesztünk, hogy tiltottuk egymást és negatívan szóltunk a másikról (nem tagadom, igen, én is Róla). Rájöttünk, hogy ez semmire nem vezet és attól függetlenül, hogy bizonyos részletkérdésekben teljesen más véleményen vagyunk, mégis jól össze tudunk dolgozni.

Ugyanezt a békejobbot nyújtottam a két illető felé személyesen még decemberben. A hölgy teljesen elzárkózott és személyeskedett, míg a blogíró akkor annyit közölt "ne bántsuk egymást". Ezt az ígéretet be is tartottam, vele ellentétben. Ebből a kevés példából is látszik, hogy saját magukat hazudtolják meg ezekkel a megnyilvánulásokkal.

A rendezvényeket és az ott felszólaló személyeket folyamatosan, évről-évre kritizálják ócsárolják féligazságokkal és óriási csúsztatásokkal, a legnagyobb rosszindulattal és infantilis megnyilvánulásokkal vegyítve. 
https://gondolatokazegboltalol.blogspot.hu/2016/04/botrany-az-ufokonferencia-szinfalai.html
Persze érdekes módon akkor még nem volt így, amikor még Ők maguk is előadtak, jóban voltak az előadókkal vagy részt vettek rajta. Érdemes összevetni a beszámolókat.
( http://gondolatokazegboltalol.blogspot.hu/2014/12/elmenybeszamolo-2014-novemberi-ufo.html )
Természetesen sejthető volt, hogy a fórumról is lesz egy ilyen írás, máskülönben senki sem figyelne rájuk.

Már jó pár éve ez megy, de ők nem mutattak fel semmit. A "nagy" Meridián csoport, ami:
 - annak ellenére, hogy állítólag folyamatosan erősödik (https://gondolatokazegboltalol.blogspot.hu/2016/07/egyre-erosebb-meridian-csoport.html)
- annak ellenére, hogy az öt, eredeti "kemény magból" már csak ketten (vagy egyetlen egyen?) maradtak ( http://gondolatokazegboltalol.blogspot.hu/2015/09/ufos-piknik-nepligetben.html ), mert mindenkit eltaszítottak maguktól
- annak ellenére, hogy jobb esetben is maximum 15 fő megy el egy találkozójukra ( https://3.bp.blogspot.com/-Gv2FYWdffhQ/V5S_Ap3NJtI/AAAAAAAABSU/tXOSrGhduCA54OrVXl-8df4WMJGkTacmwCLcB/s1600/7.JPG)
- annak ellenére, hogy a klubjukban alig van érdemi beszélgetés ( https://www.facebook.com/groups/magyarufokutatasiklub/about/

 nem mutatott be semmilyen építő jellegű észrevételt és megoldást az UFO-kutatással kapcsolatban. Csak ócsárlás megy, iránymutatás nincs.
A "majd mi megmutatjuk" ígérete és folyamatos hangoztatása a fellegekben maradt, valahol kifüggesztve a csillagok között (vagy talán egy ufó rabolta el)....

Elnézést, hogy a végére elkalandoztam, de szükséges volt ezeket is megemlítenem, hogy az Olvasó teljesebbnek lássa a képet.

 Végezetül szeretném kijelenteni, hogy ezennel ezt a vitát én befejeztem. Először és utoljára tettem hozzá valamit. Bármilyen kritika, élcelődés, ócsárlás, hazugság - ha lesz - velem vagy a poszttal kapcsolatban, nem különösebben lesz rám hatással.

"Kedves" blogíró, fogadj meg egy (volt) baráti jó tanácsot: sepregess csak a saját házad tájékán!

(UPDATE: minden szappanopera csoda három napig tart - ez még ennyi ideig sem - a blogíró máris visszatért klubbéli páholyába és megosztja ufós írásait, amire állítólag már nem büszke; míg társa egy hisztitől hemzsegő üzenetet tett közzé a szokásos csúsztatásokkal és butaságokkal)

Miskolci László

12 megjegyzés:

 1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 2. Szia! Szívesen! Hisz max. 10 emberen kívül úgysem olvas titeket senki.:)

  VálaszTörlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
 4. Kedves Zsuzsa!
  Miért próbálsz győzködni és bizonygatni?:)) Senki nem kérdezte.
  Már a bejegyzés első mondatát sem fogtad fel, miszerint :"így végül erre az alig használt, régi oldalamra teszem közzé". Nota bene a L.V.E. blogom kenterbe veri mindkettőtökét nézettség-olvasottság terén, csak hogy ezt ti élitek meg valami versenynek.
  üdv, Laci

  VálaszTörlés
 5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 6. Látom hazudni meg ugatni nagyon szeretsz. Csaholsz is?:))

  VálaszTörlés
 7. Méltatlan ez mindkettőtökhöz... :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nézd Zsolt, írtam egy kritikát egy bejegyzésre hivatkozásokkal, elhangzottakkal - normális hangnemben.
   Az, hogy Ő ilyen gyermekded módjára reagál itt és a saját blogjában is, valamint teljesen a poszt témájától eltérő és lényegtelen dolgon akad fenn, majd győzködni akar, az már nem az én hibám. Élje ki a hajlamát a sajátján, ne itt, azért nem is állok le vele komolyan vitatkozni. Felesleges, ő is tudja, hogy hazudik.
   NEM, és még egyszer NEM kell összefogni. A másik TOLERÁLÁSA viszont minimum elvárás.

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  3. Igen, biztos ezt mondaná Bence, Peti, Anita és még sok mindenkit írhatnék..és mivel megint szemérmetlenül hazudsz, bármit írsz, kitörlöm.

   Törlés