Üdvözlök mindenkit! Gyermekkorom óta érdekelnek a rejtélyes dolgok, a természetfeletti jelenségek, a paranormális témák. Ide csak az kerül fel AMIKNEK ÉN JÁRTAM UTÁNA. Legalábbis megpróbáltam a legjobban. Akár személyesen eljutni a helyszínre, akár levelezéseken keresztül több információhoz jutni az esetekről.

2012. március 8., csütörtök

A mátranováki fanyűvő 1. - Bemutatása

Létezik a zoológia tudománya, amely ugye az állatokkal foglalkozik. Azonban létezik a kriptozoológia, amely olyan teremtményekkel foglalkozik, melyek létezése nem bizonyított egyértelműen. Ilyen pl. a Yeti vagy a Loch Nessi szörny. Ezeket mindenki ismeri. De, ki hitte volna, hogy Magyarországnak is van egy ilyen titokzatos állata?

Ebben az első részben ezt az állatot fogom bemutatni.
A második részben pedig fogtam magam és a helyszínre utaztam, hogy utána járjak a dolgoknak.

A kezdetek
Egy régi barátomtól hallottam,hogy a Nógrád megyében elhelyezkedő Mátranováki erdőben ismeretlen lényt látnak néha az arra járók és sátorozók. Ez még középiskolában történt, a 2005-ös év környékén. Ekkor még nem szenteltem különösebb figyelmet ennek a dolognak. Évekkel később, 2010 decemberében olvastam egy magyar oldalt, ami paranormális dolgokkal foglalkozott és az emberek saját tapasztalataikat küldték be az oldal tulajdonosának. Itt megakadt a szemem egy poszton, amit egy fiú írt le. A barátaival volt egy ösvény közelében késő este és egy olyan lényt látott, ami tökéletesen megegyezik a haverom által régebben mondott állattal. Ezen nagyon meglepődtem, de ez még csak a kezdet volt. Sokszor néztem a gyakori kérdések c. oldalt. Itt találtam egy kérdést hónapokkal később, hogy valaki látott egy állatot Pécel környékén és kérdezte, hogy mi lehet az. Teljes döbbenet...az állat szintén megegyezik az ismerősöm által mondottakkal és a hónapokkal ezelőtti oldalon leírtakkal. Furcsa volt, három eset ami tökéletesen megegyezik az állat kinézetét illetően, három különböző szemtanú akik kilométerekre laknak egymástól, akik nem ismerik egymást, sosem hallottak egymás storyáról. Ebben 100%-ik biztos vagyok, mielőtt még valaki úgy gondolná hogy ez csak egy interneten terjedő hoax(átverés). Ha pedig egy ember indította volna el, nagyon minimális az esélye, hogy valaki felfigyeljen rá. Különböző oldalakon tűntek fel a történetek és sok hónapnyi várakozásokkal.
2011 közepén elküldtem egy kriptidekkel foglalkozó blognak ( ekkor még nekem nem volt ilyen blogom, most már van), az oldal tulaja kitette és kérte, hogy jelentkezzenek olyanok, akik észleltek valami hasonlót. Ezután sok-sok beszámoló érkezett, nagyon sokan látták, csak az emberek úgy hitték egyedül ők látták ezt a valamit és nem mertek beszélni róla. Természetesen elfogult vagyok és úgy ítéltem meg, hogy biztosan van köztük csak kitaláció és átverés, csak hogy megszívassuk szegény blogírókat.. egy ilyen esetről ki is derült, hogy kamu, később a levélíró be is vallotta. De akkor sem lehet szemet hunyni a sok-sok beszámoló fölött.
A dolog addig húzódott, mígnem már a Hihetetlen! c. újságban is megjelent egy kétoldalas cikk az állatról a 2011-es év folyamán.
Az állat leírása
A lény majom és emberszerű. Szőre van, fehér színű, de nem sűrű. Alkata vékony,de fizikailag mégis igen erős. Jellegzetessége még hogy nagyon magas, 180-230 m közöttire tippelték az esetek szemtanúi. A keze a legfurcsább, mégpedig azért, mert a térdéig érnek és az ujjai nagyon hosszúak. Hangját is hallotta valaki,ezt úgy írták le mint egy vékony sikoly, mely átmegy hörgésbe. A fanyűvő nevet azért kapta, mert rá jellemző leírásokat találtunk különböző könyvekben, mondákban és a magyar folklórban, de hol így, hol úgy hívják. A "mátrai-t" pedig azért, mert ezen a területen látták a legtöbbször, de mostanában egyre több helyen is észlelik. A beszámolók alapján félénk.Tápláléka egyenlőre kérdéses volt leírva már növény, de hús is. Valószínűleg inkább éjszakai életmódot folytat, többnyire késő este látták.

A folklórban és egyéb leírásokban
Röviden összefoglalva lényünk folklorisztikai irodalma és rokonsága sok rétű, és sok esetben nem lehet eldönteni, hogy pontosan róla van szó. Emlegetik a bányatörpék, bányarémek között, történetileg az erdei tündérekkel mutat rokonságot. Kapcsolódik a boszorkányokhoz is, egyes szellemtörténetekben is felbukkan. Hasonlít továbbá az ördögmondákhoz is, amikor egy földalatti lyukból járnak ki- és be. Leírok pár idézetet könyvekből, persze még lenne jópár leírás, de elég ez a 3 darab.

Salamon Anikó: Gyimes csángó mondák, ráolvasások, imák. 1987, 121. történet:
"Vót egy régebbi kaliba Királykúton, egy kaszáló kertbe, s akkor a juhok kimentek oda, s ment a leányka, a testvérem, a kaliba felé vissza. S akkor a kaliba ajtóba meglátta, hogy állott a vadleány vagy vadember, asszony-e, vaj ember. Olyan vót, mint egy szürke juh, olyan gyapjas alakba vót. Csak keze s feje vót. Neki vót támaszkodva az ajtónak, vigyázkodott ki onnét. S akkor a leányka megijedett, s futott, s nagy sóhajtva bészaladott a szállásra a szüleihez, s osztán mentek ki, de mán eltűnt vót, nem mutatkozott meg, elhúzódott vót. Azelőtt ott még látták. Azon a helyen látták, Békás tartományba, egy vőgyön, úgy híják Királykút. De azt mondják, hogy gyéren szaporítanak."

Salamon Anikó: Gyimes csángó mondák, ráolvasások, imák. 1987, 122. történet: Apósom mesélte, hogy vót a háborúba Oroszország valamelyik részén, s ott a helybéliek aszonták, hogy ott is vannak vademberek. Hogy mán ezek a vademberek, s azok egyenlők lehettek-e, nem tudom. Azok, azt mondták, hogy úgy élnek, jogy vadokot fogna. Vadbőrökbe Őtözködtek...

A magyar folklór, 1979. 431. o.
"Aránylag elmosódott a természeti démonok alakja. Erdős-hegyes vidékeken beszéltek az "erdei csudáról" (Zrínyi Miklós, a költő emlegette), a vadlányról (Erdélyben beszéltek róla. Nagyobb vizek mentén víziemberekről is szó esett"

Egy lista az észlelésekről a teljesség igénye nélkül:
2012 januárja: Bakonyszentlászló. A szemtanú kutyasétáltatás közben találkozott össze a fanyüvővel
- Sátoraljaújhely Sátorozás közben találkoztak a teremtménnyel öten.
2011. Október 31: Hallották a lényt Fóton. Ugyan ott a Kopasz hegynél egy lábnyomot találtak.
2011. Iszkaszentgyörgy és Kincsesbánya között A szemtanú látta a teremtményt átrohanni az úttesten.
2011. Kerepes. A szemtanúk táborozás közben találkoztak a lénnyel.
2011. Április. Táborozók látták fán állni a teremtményt.
2011. Április. Ugyanebben az évben Pécelen látták a teremtményt nappal.
2010. Nyáron egy lány látta a domboknak sétálva késő este.
2010. Egy táborozó család sátrába próbált meg bejutni. Elkergették.
2009. Dunaharaszti. A szemtanú udvarára hatolt be. Nyávogó hangot hallott.
2009. Látták a teremtményt a kempingezők a sátrak között
2008. Mátranovák. Egy bulizó társaság látta az erdő szélén a teremtményt.
2007. Kincsesbánya. Hallották újra a lény üvöltését.
2007. Két szemtanú. A lény elmenekült.
2006. Heréd. Hallották a lény sikolyát
2001. Lacháza. A szemtanú kutyát sétáltatott a közeli erdőben, amikor összeakadt egy sérült fanyüvővel. A lény üldözőbe vette.
2001. június 5. Sátorozó fiatalok egy fán lévő Fanyüvővel találkoztak.
1998. Szorospatak. Az ifjúsági táborba hatolt be a fanyüvő, de megfutamodott. Felborított több széket, és magával vitte a táborozók száradó ruháit is.
1980-as évek. A mátrában bányászok látták a lényt.

Rajzok amit a szemtanúk készítettek vagy a szemtanúk álltal leírtak alapján készültek:


2 megjegyzés:

  1. Én csak annyit ehhez, hogy Mátranovákon élek és elég sokat járom a falu erdeit akár nappal, akár este.. a lábnyomokra itt is figyelmesek lehetünk, és kisebb-nagyobb száraz gallyakból épült kis bunker szerű fészkekre, amik körül igen erős szálú, szürkés-fehéres-világos barnás szőrcsomók hevernek, mintha állatok maradványai lennének.. ezek majd minden bunkernél ott vannak és van ahol elszórtan az erdőben is látni őket... a hangját én is hallottam, ami nekem inkább ilyen morgósan üvöltő hangra hasonlított.. egy esti sátorozás során furcsa zajok, mintha valaki mászkált volna az erdőben fehérszék felé, de az erdő belsejébe igen keves ember jár.. mi is először és utoljára sátoroztunk meg ott. a falubeliek a régitemető felől akik az erdő aljába laknak, éjszakánként hallani szokták a hangokat.. hát hogy ebből mi igaz, s mi nem, én ha ezeket nem a saját szememmel látom és fülemmel hallom, azt mondom az egészre, hogy kitalált dolog, de azok után már máshogy nézek az egészre. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsánat, csak most vettem észre hogy írtál :D Köszönöm hogy leírtad, érdekes volt olvasni! :D

      Törlés